Sergeja P. Traven
Astrološko svetovanje
Prispevki v medijih
Intervjuji
Astrološke zgoščenke
Kontakt

za vse informacije
pokličite

gsm 040 699 899
 

           

5 tibetanskih obredov oziroma vaj pomlajevanja

Celoten sklop 5-ih Tibetanskih vaj pomlajevanja lahko naredite v 15 minutah, ko ste že enkrat na 21 ponovitvah in potrebujejo le malo prostora, kjerkoli, le toliko, da se lahko vležete na tla in je tam dovolj prostora za vaše telo po dolžini. Če je prostor dobro zračen je še bolje, ampak ni nekih pisanih pravil. No vsekakor bi bilo izvajanje teh vaj pomlajevanje bolje izvajati nekje v naravi na svežem zraku, ampak v zimskem času pa to vseeno ni priporočljivo.

 

5 Tibetanskih vaj pomlajevanja predstavljajo odličen način, da bo vaše telo v formi, ko imate omejen čas za fizično vadbo ali omejen prostor za popolno rutinsko jogo. Preprosto lahko naredite vaje v prostoru ob vznožju postelje že v večini hotelskih sob, če je to potrebno. Uporabljamo 5 Tibetancev, kot nadomestilo za našo jutranjo jogo ali telesno vadbo.

Kako začeti, da bo teh 5 Tibetanskih vaj pomlajevanja koristno?

Če se do sedaj niste prav veliko ukvarjali z športom ali niste hodili na kakšne tečaje joge oz. tehnike dihanja in sprostitve, potem vam priporočam, da začnete počasi. Začnite z izvajanjem ena do tri ponoviteve vsakega obreda na dan. Bodite pozorni na to, kar vam vaše telo govori in ko zaznate prvo bolečino, takrat pomeni, da je ponovitev za določeno vajo dovolj, da ne bi prišlo do morebitnih poškodb. Malo bolečine je povsem v redu, ampak res začnite tako, da počasi stopnujete število ponovitev, da ne bo nobenih fizičnih težav naslednji dan.

Kje bi moral opraviti 5 Tibetanskih vaj pomlajevanja?
Kjerkoli v prostoru je popolnoma v redu. Poskrbite za uporabo preproge, brisače, joga mat ali armaflex, da se prepreči neugodje povzročeno s preveč trdo površino.

Kdaj je najboljši čas za opravljanje 5 Tibetanskih vaj pomlajevanja?

Celoten niz 5 vaj, se lahko izvaja 2 do 3 krat na dan. Izvajanje vaj se priporoča v jutranjem času, če pa jih izvajate dvakrat na dan pa se držitečasa sončnega vzhoda in sončnega zahoda.To je najboljši priporočen čas za izvajanje vaj, vendar pa jih lahko v svoj urnik daste takrat, ko vam najbolje odgovarja.
 

Koliko ponovitev vsake vaje lahko naredim?

Prizadevajte si, da boste nekoč delali vsako vajo po  21-krat. Ko začnete prvič, poskušajte storiti 1 do 3 ponovitev vsake vaje. Po enem tednu, če ste uspešno opravljali po tri ponovitve vsak dan, povišajte število ponovitev za 2-ponovitve, se pravi na 5. Če pa stežka opravite 3 ponovitve, potem lahko mirne volje delate 3 ponovitve še vsaj teden ali dva in potem povečajte število ponovitev.
Vsak teden tako povečajte število ponovitev za 2 dokler ne pridete do števila 21. Še enkrat poudarjam, da se ne naprezajte preveč, če se začnejo pojavljati bolečine – prenehajte in nadaljujte z manj ponovitvami
Bistvo je v tem, da vztrajate in ne da pretiravate. V vsakem primeru boste že po kratkem času opazili rezultate in se počutili tako, kot ste se počutili pred časom (mlajše, močnejše, gibčnejše).
Za tiste, ki pa so nekako prišli do celotnega sklopa 21-ih ponovitev in če imate težave in se vam zdi to veliko, potem lahko vsako vajo razdelite na 3-nize po 7 ponovitev z kratko vmesno pavzo med nizi. Ko ste dosegli 21 ponovitev vsake vaje, vam ni treba iti na več ponovitev. Te vaje so za obnavljanje energije in niso namenjene stopnjevanju moči (čeprav so tudi pri fizičnem napredku opazni rezultati). Če vseh 21 ponovitev opravite z lahkoto, lahko poželji kasneje čez dan opravite še en sklop ponovitev.
(Ponavljam, samo za entuzijastične)

Kako začeti

  • Vaje izvajajte zjutraj, ko je vaše telo na najnižji točki dejavnosti, brez sile in naprezanja, sproščeno in ritmično.
  • Vaje se izvaja vsaj uro po jedi, najbolje pa kar na tešče.
  • Pred obredom je dobro popiti kozarec ali dva mlačne vode, v katero lahko stisnete malo limoninega soka, kar je dobro za razstrupljanje telesa in hidracijo organizma.
  • Vsako vajo izvajajte samo do točke, ko postane neprijetno.
  • Dihajte globoko v enakomernem ritmu s prsnim košem.
  • Poslušajte svoje telo in število izvajanj uskladite s svojimi sposobnostmi.
  • Prvi teden izvajajte vajo trikrat, drugi petkrat in tako naprej do 21-krat.
  • Vaje izvajajte samo v lihem številu ponovitev ter pazite na pravilni položaj hrbtenice.

Sčasoma vaje postanejo del našega vsakdana in vsaka nova izvedba bo lahkotnejša in lažja.

1. Vaja – vrtenje (Energija)

1. tibetanska vaja - vrtenjeS to vajo pospešimo pretok ener­gije v telesu. Stojimo sproščeno in umirjeno, roke iztegnemo v odročenju, prsti so skupaj, stopala pa v širini ramen, dlani obrnjene v tla.

Zavrtimo se v smeri urinega kazalca. Ne vrtite se v nasprotni smeri in ne pretiravajte z vrtenjem.

Vedno glavo obrnemo čim hitreje in ves čas pogled usmerjamo v isto točko, da preprečimo vrtoglavico in neravnotežje.

2. vaja (Zemlja)

2. tibetanska vaja ZemljaLežimo na hrbtu in dlani položimo poleg nog na tla.

Vdihnemo, hkrati dvignemo noge (če vam ne gre takoj z iztegnjenimi nogami, jih pokrčite v kolenu) in glavo čim bolj približamo prsnemu košu.

Zadržimo dih, nato pa glavo in noge med izdihom počasi spuščamo nazaj v začetni položaj.

3. vaja (Zrak)

3. tibetanska vaja ZrakSedimo na peti ali klečimo na tleh, hrbtenica je vzravnana, dlani pa položimo na zadnjico.

Med vdihom počasi potiskamo glavo in vrat kolikor mogoče nazaj in zadržimo dih. Med izdihom počasi položimo glavo na prsi.

Pri nagibu nazaj moramo biti pozorni, da ne povzročimo prevelikega pritiska v ledvenem predelu.

4. vaja (Voda)

4. tibetanska vaja VodaSedimo na tleh, stopala so v širini bokov, dlani na tleh ob stegnih, glava pa na prsih.

Vdihnemo in hkrati dvignemo telo naprej in gor, glavo potisnemo nazaj in napravimo most.

Za trenutek zadržimo dih, potem pa se med izdihom usedemo v prvotni položaj.

5. vaja (Ogenj)

5. tibetanska vaja OgenjVajo pričnemo na vseh štirih. Iztegnemo nogi in telo spustimo v lok, naslonjeni na iztegnjene roke in spodvite prste na nogah.

Med vdihom izvedemo piramido, ko se opremo na roke in noge, pete potisnemo na tla in visoko dvignemo medenico ter naslonimo glavo na prsi in zadržimo dih.

Med izdihom se spustimo nazaj v lok in glavo potisnemo čim bolj nazaj.

Za konec

Vajam lahko tudi sami dodate kakšen položaj, v katerem se počutite dobro.

Po zaključku vaj se vsaj za nekaj trenutkov ulezite na tla in se popolnoma sprostite.

Če boste redno vadili in začeli tudi na druge načine skrbeti za svoje telo, boste kmalu opazili pozitivne spremembe. Telo bo dobivalo skladnejšo obliko, počutili se boste prenovljeni, okrepljeni in vaš lahkoten korak in mladosten videz bodo zagotovo vsi opazili.

© 2006 sergeja.net | izdelava spletne strani: net-paket.com